Najczęstsze błędy w projektowaniu kuchni

Zaprojektowanie kuchni z prawdziwego zdarzenia jest zadaniem niezwykle wymagającym i kosztującym nas wiele wysiłku, pieniędzy także. Remont kuchni to inwestycja z tych kosztowniejszych – budżet, jaki trzeba przeznaczyć na zakup mebli kuchennych i niezbędnych sprzętów AGD to co najmniej kilkanaście tysięcy złotych. Biorąc pod uwagę koszty związane z wyposażeniem kuchni, warto przemyśleć każdy najmniejszy detal jeszcze na etapie projektowania pomieszczenia. Jednak nawet plan opracowany od A do Z może nie uchronić nas przed popełnieniem kilku błędów, dzięki którym kuchnia traci na funkcjonalności. Zatem jakich błędów unikać podczas aranżacji kuchni?

Niedopasowana wysokość blatów kuchennych

Remontując swoją kuchnię chcemy zachować balans pomiędzy jej estetyką a funkcjonalnością. Czasem jednak przesadzamy z tą pierwszą wartością, przedkładając design mebli kuchennych ponad ich komfort codziennego użytkowania. Podczas wyboru czy projektowania mebli kuchennych zapominamy o ich odpowiedniej wysokości. Ma to olbrzymie znaczenie w kontekście blatów kuchennych, z których korzystamy czasem nawet kilka godzin dziennie. Odpowiednia wysokość blatu kuchennego pozwoli ne tylko na skrócenie czasu przygotowywania posiłków, ale również ochroni nas przed bolesnymi kontuzjami czy nieszczęśliwymi wypadkami.

Kiepska lokalizacja blatu roboczego

Podczas gotowania nie sposób uchronić się przed zrobieniem małego bałaganu, jednak można go skutecznie ograniczyć. Do tego potrzebne potrzebne jest odpowiednie umiejscowienie blatu roboczego, o czym często jednak zapominamy. Gdzie powinien znajdować się blat roboczy? Jedną z najbardziej optymalnych lokalizacji jest miejsce pomiędzy zlewem a kuchenką czy płytą indukcyjną. Myjąc warzywa czy owoce nie nakapiemy na podłogę czy kuchenkę, a przekładając składniki z blatu kuchennego do garnka nie ubrudzimy wszystkiego dookoła. W niedalekiej okolicy blatu roboczego powinna znajdować się również lodówka, z której podczas gotowania korzystamy niezwykle często.

Niedostateczne zagospodarowanie przestrzeni

Odczuwalne szczególnie w przypadku niewielkich kuchni, w których przestrzeń użytkowa powinna być wykorzystana w 100%. Często jednak bardziej cenimy design szafek kuchennych, nie zwracając dostatecznej uwagi na ich pojemność czy głębokość. Nagromadzenie sprzętów nie sprzyja zachowaniu porządku i ładu w kuchni o niewielkim metrażu, dlatego każdy wolny metr kwadratowy powinien być odpowiednio zagospodarowany. Oprócz szafek kuchennych, warto pokusić się o dodatkowe pojemniki umieszczone na ich drzwiczkach czy też wielofunkcyjne pufy, które spełniają również rolę poręcznych schowków.

Zbyt mało miejsca na sortownik na śmieci

W dzisiejszych czasach coraz częściej doceniamy ekologiczne rozwiązania, które ratują nasze środowisko przed totalnym zniszczeniem. Codziennie dbamy o czystość planety segregując śmieci na te nadające się do ponownego przetworzenia, jak i te, które muszą zostać zutylizowane. W tym pomagają nam specjalne sortowniki na śmieci, które przekraczając wymiary tradycyjnych pojemników na śmieci. Przed zakupem mebli kuchennych warto zwrócić uwagę na rozmiary szafki, w której docelowo ma się znajdować nasz sortownik. Dzięki temu unikniemy nieporządku oraz unikniemy „wycieczek” do pojemników na zewnątrz domu czy w pomieszczeniach gospodarczych.

Nieodpowiednie oświetlenie kuchenne

Oświetlenie w kuchni odgrywa kluczową rolę ze względu na komfort użytkowników kuchni na co dzień. Szczególnie uciążliwe dla wzroku jest niedostateczne doświetlenie blatu roboczego, gdzie spędzamy najwięcej czasu podczas gotowania. Mała ilość światła często wynika z zastosowania oświetlenia ogólnego w miejsce oświetlenia punktowego, które ma zdecydowanie większe szanse na powodzenie. Warto szczególnie skupić się nad oświetleniem miejsca do pracy, a także strefy jadalnianej.

Leave a Comment