Przyprawy prozdrowotne – używaj ich podczas gotowania

Nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale istnieją przyprawy prozdrowotne, które potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Wiele z nich mają działanie rozgrzewające, inne wpływają doskonale na pracę układu trawiennego, a także działanie trzustki i żołądka. Zapoznaj się z listą najlepszych przypraw, które mają cudowne działanie na prace Twojego organizmu. To takie proste i oczywiste, ale nie każdy ich używa w swojej kuchni.

Przyprawy prozdrowotne – imbir na rozgrzanie

Imbir jest jedną z najlepszych przypraw prozdrowotnych. Działa on między innymi rozgrzewającym. Cudownie działa również na leczenie przeziębienia. Kobiety powinny wiedzieć, że działa on jako stymulator miesiączki, a także łagodzi mdłości, co przydaje się w czasie ciąży. Można wkroić plastry imbiru do herbaty, dodać starte wiórki do potraw podczas ich gotowania.

Cynamon – doskonała przyprawa prozdrowotna

Cynamon zazwyczaj znajduje swoje zastosowanie w deserach. Wykorzystuje się go do pieczenia ciast, a także do przygotowania orientalnych dań. Nie można jednak zapominać, że jest on również niezwykłą przyprawą prozdrowotną, która ma ogromny wpływ na pracę układu trawiennego, a także na wiele innych narządów ludzkich. Niezwykle działa na metabolizm i trawienie, więc zaleca się jego dodawanie do potraw osobom, które mają problemy z nadwagą i otyłością.

Przyprawa prozdrowotna – mięta

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mięta i jej regularne picie ma korzystny wpływ na zdrowie i pracę całego organizmu ludzkiego. Reguluje ona pracę żołądka, a co więcej, może łagodzić dolegliwości reumatyczne. To jednak nie wszystko, usprawnia procesy trawienne. Do wykorzystania jej potencjału konieczne jest picie naparu z mięty przynajmniej trzy razy w tygodniu. Już po kilku tygodniach będzie można zauważyć pierwsze zmiany zachodzące w pracy ustroju.

Kminek – przyprawa prozdrowotna dla kobiet

Nie wiele kobiet zdaje sobie z tego sprawę, ale kminek ma działanie rozkurczające. Ma on również doskonały wpływ na pracę trawienne w organizmie. Jednak Panie powinny mieć go w swojej kuchni, zwłaszcza w czasie miesiączki i owulacji. Przyprawa ta doskonale wpływa również na pracę metabolizmu, dzięki czemu można dodawać ją do potraw, które przygotowane są na diecie odchudzającej.

Bazylia – przyprawa nie tylko do smaku

Bazylia zazwyczaj dodawana jest do smak, ale warto wiedzieć, że tak jak wiele innych przypraw, ma ona wiele właściwości prozdrowotnych. Doskonale wpływa na pracę układu odpornościowego i trawiennego. Zmniejsza ryzyko zaparć i wzdęć.

Leave a Comment